Kalevala Live

KONSERT TILL ANIMERAD FILM

Musik och animation enas i denna unika konsert där finska prog-folkensemblen Stringpurée Band spelar live till Reino Niinirantas Kalevala-animation från 70-talet. Konserten hålls som en del av den europeiska animationsfestivalen REX, som går av stapeln den 11-15 oktober på Kulturhuset Stadsteatern.

Kalevala live-föreställningens elektriska kantele, akustiska altviolin, bas och trummor ger liv till Reino Niinirantas klassiska 7-delade Kalevala-serie och dess pappersanimationer, och skapar en rik och sprakande tolkning av Finlands nationalepos. Kalevala är ett äkta drama från pärm till pärm, och behandlar alla livets stora och små frågor. Kalevalas historier stannar inte heller bara i denna värld, utan sträcker sig från livet före födsel till livet efter döden, om de olika nivåerna överhuvudtaget kan skiljas på i Kalevalavärlden. Stringpurée Band klär dessa mytiska och metaforiska historier i musikskrud där folkmusik, prog-rock och jazz blandas till en alldeles unik och rik men samtidigt rörande och skör ljudmiljö.

Stringpurée Band är ett samarbete mellan tre begåvade musiker, Juulia Niiniranta, Niko Votkin och Kalle Ylitalo. Trions medlemmar har alla olika musikbakgrund men tillsammans har de under 8 år av samarbete skapat ett personligt sound, eller en soundsås, som de själva beskriver det, där de vispat samman rock, jazz och folkmusik. För att krydda såsen ytterligare har de tagit med Senni Eskelinen och hennes elektriska kantele, för att skapa en ytterligare dimension av musik.

Reino Niiniranta (1927-2012) var en produktiv grafiker, illustratör och animatör, och även känd som en begåvad jazztrummis. Hans första animationsfilmer utkom på 60-talet. Under samma tid skapade han sin typiska minimalistiska och asketiska stil i sina cut out animationer. Kalevala-serien är Reino Niiniranta i sitt esse. Kalevala-serien består av 7 delar som Niiniranta arbetade med i tre års tid och färdigställde 1975. Serien samlar nationaleposets centrala delar till en berättelse om den ofta lönlösa strävan efter kärlek, rikedom och ära. Trots att Kalevala-världen är mytomspunnen och de centrala figurerna hjältar så har siluettfigurerna även fått en hälsosam dos av den humor som är så typisk hos Niiniranta. Kalevala-animationerna befäste Reino Niinirantas position som en av Finlands främsta animatörer och konstnärer.

ONSDAG, 11:E OKTOBER, KLOCKAN 17:30

FRI ENTRÉ
2017-09-28T13:55:56+00:00